Scrisoare deschisă către Ministrul Afacerilor Interne

·

·

Solicităm Corpul de control al Ministrului de Interne la IPJ Dolj referitor la favorizarea utilizării și transportului ilegal de droguri de risc de către angajați din instituțiile din subordinea Primăriei Craiova

Stimate Domnule Ministru,

Partidul NOA – Natură, Oameni, Animale vrea să atragă atenția asupra unui fenomen îngrijorător privind traficul și consumul de ketamină pe raza municipiului Craiova și a localităților limitrofe.

După cum bine știți, conform unui studiu recent făcut de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie asupra apelor reziduale din marile orașe, ketamina este drogul cel mai consumat în țara noastră. În București, această substanță este consumată în cantități care depășesc de trei ori media europeană.

Ketamina este un anestezic pentru animale, iar atunci când este utilizată ca drog poate avea efecte extrem de nocive și poate induce dependența severă. Din cauza efectelor sale și a faptului că este un drog imprevizibil, consumatorii sunt expuși riscului de autovătămare și deces. În timp ce alte droguri recreaționale precum cocaina și ecstasy sunt la noi sub nivelul mediei europene și studiile indică un consum recreațional, ketamina este utilizată în mod frecvent de români, chiar și în timpul săptămânii și la niveluri care depășesc cu mult țările în care consumul de droguri este recunoscut și combătut de autorități cu mult timp înaintea României.

În calitate de partid preocupat atât de siguranța oamenilor, cât și de bunăstarea animalelor, am constatat un fenomen al utilizării neautorizate a acestui drog de către personal necalificat din cadrul serviciilor de gestionare a câinilor sau al unor operatori privați care au contracte de gestionare a câinilor cu consiliile locale. Pentru a justifica sumele exagerat de mari pe care le încasează, aceste servicii încalcă prevederile Legii speciale referitoare la modalitatea de capturare a câinilor (cu crose speciale sau cuști) și folosesc tranchilizarea cu ketamina, pentru a captura cât mai mulți câini într-un timp cât mai scurt. În mod paradoxal, prin utilizarea neautorizată și abuzivă a ketaminei, aceste servicii pentru funcționarea cărora se cheltuiesc sume foarte mari de la bugetele locale sub pretextul apărării siguranței publice devin ele însele un pericol major la adresa siguranței cetățenilor și în special a copiilor și adolescenților. Seringi cu ketamină sunt abandonate pe domeniul public, uneori chiar și în curțile liceelor, iar prinzătorii o transportă și o vând tinerilor sub acoperirea unui serviciu de capturare a câinilor!

Conform art. 343 pct. 2 din Codul Penal, „uzul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani.” Armele cu tranchilizante folosite la imobilizarea animalelor sunt supuse autorizării atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. Neînsoțiți de medicul veterinar autorizat să o folosească, prinzătorii nu au dreptul de a folosi arma cu tranchilizante, nici de a o transporta sau de a transporta substanțele folosite la tranchilizare. Cu toate acestea, pentru a-și maximiza profiturile, firmele sau operatorii de gestionare a câinilor fără stăpân permit prinzătorilor, muncitori necalificați, să transporte și să folosească arme cu tranchilizante, fără a fi însoțiți de medicul veterinar.

Am întâlnit multe astfel de situații, cea mai recentă dintre ele a avut loc la Craiova, la adăpostul canin administrat de SC Salubritate SRL. În urma informațiilor primite din teren, cum că la adăpostul canin al Primăriei Craiova sunt utilizate în mod ilegal substanțe stupefiante, o delegație formată din trei membri ai partidului nostru s-a prezentat la fața locului în data de 12 ianuarie 2024. Colegii noștri au chemat poliția pentru a verifica modul în care sunt depozitate drogurile de risc la această unitate și legalitatea activității. Însă polițiștii au refuzat să ia măsuri sau să constate vreo neregulă, invocând că „nu au competențe în domeniul celor sesizate”, iar „ketamina este un medicament, nu un drog”.

Noi suspectam însă că este vorba, la fel ca în multe alte cazuri similare, de lipsa de implicare în rezolvarea situațiilor semnalate, atunci când persoanele reclamate sunt funcționari din cadrul Primăriei. Chiar a doua zi după ce am sesizat Poliția, la adăpostul canin Craiova au fost aduși câini cu semnalmente vizibile de tranchilizare de către hingherii necalificați și șoferi, fără să fie însoțiți de medicul veterinar. Cu sprijinul responsabilului de adăpost și al Primarului Craiovei, aceste persoane transportă și folosesc nestingherite droguri de risc pe raza Municipiului Craiova și în localitățile limitrofe, iar Poliția refuză să dispună măsuri pentru că persoanele implicate au sprijinul Primarului! Situația de la Craiova este întâlnită în toată țara, din păcate, iar instituțiile cu atribuții de control și monitorizare refuză să ia măsuri pentru că cei implicați sunt fie funcționari din cadrul Primăriilor, fie firme cu care primarii fac afaceri pe mulți bani publici.

Vă rugăm să trimiteți urgent o echipă din Corpului de control al Ministrului de Interne la IPJ Dolj pentru a verifica modul în care angajații acestei structuri înțeleg să își îndeplinească atribuțiile de serviciu. Vă solicităm de asemenea să dispuneți măsurile necesare în vederea combaterii traficului de ketamină de către angajații serviciilor sau operatorilor de servicii de gestionare a câinilor fără stăpân, fenomen care a luat o amploare îngrijorătoare în ultimii ani, punând în pericol siguranța și sănătatea publică și care beneficiază de protecția angajaților inspectoratelor județene de poliție.

Vă mulțumim!

Cu stimă,
Lucian Rad, Președinte