Subfinanțarea artei și culturii, o rană deschisă a societății românești

·

·

Nu numai artiștii sau profesioniștii din sectorul cultural au de suferit din cauza subfinanțării acestor domenii, ci și masa largă a oamenilor. Arta și cultura contribuie în mod însemnat la calitatea vieții membrilor unei comunități, pe lângă resursele necesare unui trai zilnic decent, servicii medicale și sociale de calitate.

Ca partid, ne-am asumat prin Programul nostru asigurarea unui buget sporit pentru artă, cultură și promovarea patrimoniului cultural, pentru a le face accesibile oricărui cetățean.
Investind în patrimoniul cultural, garantăm transmiterea către generațiile viitoare a monumentelor istorice și operelor de artă care ne asigură identitatea și istoria.

Cea mai eficientă metodă de promovare a dialogului intercultural, toleranței coeziunii sociale este încurajarea expresiei culturale. Atât arta tradițională, cât și cea contemporană oferă o diversitate de perspective și idei și contribuie la coexistența în armonie a celor mai diverse comunități.

Gândirea critică, inovația și sensibilitatea estetică trebuie stimulate prin programe educaționale care formează tineri artiști, accesibile tuturor categoriilor sociale. Pe lângă sectorul cultural, a fost dovedit că tehnologia și știința pot beneficia de pe urma stimulării creativității în domenii cultural-artistice. Arta și cultura sunt surse importante de inspirație și inovație.
Arta poate oferi refugiu, relaxare și o modalitate de a exprima emoțiile, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții. Participarea la activități culturale are efecte pozitive asupra sănătății mentale și bunăstării generale.

Nu în ultimul rând, industria culturală are un impact economic semnificativ. Turismul cultural atrage vizitatori din întreaga lume și stimulează economia locală. România este înzestrată cu un bogat patrimoniu. Resurse inestimabile precum Ansamblul Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu, puse în valoare așa cum merită, ne-ar ajuta la consolidarea brandului de țară și la dezvoltarea economiei locale.

În concluzie, în viziunea noastră, finanțarea artei și culturii nu înseamnă doar un act de susținere a artiștilor sau a instituțiilor de cultură, ci un element esențial pentru dezvoltarea armonioasă a societății, cu beneficii pe termen lung și în toate domeniile sociale.

Dacă vrei să te alături Proiectului NOA și dacă vrei ca împreună să facem din susținerea educației, artei și culturii un Proiect de țară, te așteptăm în echipa noastră!

Te poți înscrie în partid completând formularul de adeziune. Sau ne poți sprijini printr-o donație.