Cruzimi și trafic de droguri de risc la Adăpostul Canin Craiova

·

·

Partidul NOA a depus plângere penală împotriva angajaților SC Salubritate SRL, societate ce aparține de Primăria Municipiului Craiova, pentru infracțiunile de transport și utilizare fără drept a drogurilor de risc, ucidere cu intenție a animalelor, rele tratamente aplicate animalelor, constituire de grup infracțional organizat și fals intelectual. Pe lângă aceste infracțiuni ce vizează angajații Adăpostului Canin Craiova, am sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru instigare din partea Primarului Lia Olguța Vasilescu.

De asemenea, am solicitat DSVSA Dolj suspendarea de îndată a activității de capturare a câinilor de către SC Salubritate SRL, deoarece în adăpostul administrat de societate este focar de Distemper. Recent, voluntarii au găsit mai multe cadavre de câini în țarcurile adăpostului. Deși semnalaseră personalului cu câteva zile în urmă că anumiți câini au simptomele maladiei Carre (cunoscută și sub denumirile de Distemper sau jigodie), aceștia au refuzat să le acorde tratamente medicale și să îi plaseze în carantină, provocând îmbolnăvirea și moartea altor câini. Precizăm că, netratată, această boală provoacă mari suferințe animalului și o agonie îndelungată și chinuitoare.

Referitor la traficul de ketamină, amintim că în data de 13 februarie 2024 au fost aduși la adăpostul SC Salubritate Craiova SRL un număr de 7 câini, din care 2 tranchilizați. Câinii au fost descărcați dintr-o dubă în care se aflau 2 prinzători și un șofer. Un al doilea echipaj, format tot din 2 prinzători și un șofer, a introdus în adăpost 2 câini. În nici una dintre mașini nu se afla medicul veterinar, iar prinzătorii SC Salubritate Craiova SRL nu au dreptul de a utiliza substanțe pentru tranchilizarea câinilor precum Ketamina.
Conform mijloacelor de probă pe care le-am pus la dispoziția organelor de cercetare, 2 dintre câinii descărcați în data de 13 februarie 2024 în adăpostul administrat de SC Salubritate Craiova SRL erau tranchilizați.

Precizăm că am solicitat fișele de capturare și de intrare în adăpost ale câinilor capturați în data de 13 februarie 2024, însă DSVSA Dolj ne-a pus la dispoziție, în schimb, niște fotografii și declarații, nicidecum documentele prevăzute de Legea specială.
Imediat după ce au fost descărcați, câinii au fost cazați direct în țarcuri, în ciuda stării lor, nu au fost duși în cabinetul veterinar în vederea examinării clinice și a tratamentului, așa cum este prevăzut în Legea specială (HG 1059, art. 15).

SC Salubritate Craiova SRL este o societate comercială specializată în activități de curățenie (cod CAEN 8129).Potrivit Legii speciale OUG 155/2001, activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân poate fi desfășurată fie de Serviciile specializate înființate la nivelul Consiliilor locale, fie de concesionarii acestora, care trebuie să aibă ca obiect de activitate protecția animalelor.
Societatea nu poate desfășura activități de protecția animalelor, pentru că acestea sunt desfășurate exclusiv de către asociații sau fundații. Nu există cod CAEN protecția animalelor pentru societăți comerciale.

Normele metodologice de aplicare a OUG 155/2001 (HG 1059/2013) interzic în mod expres capturarea cu arma cu tranchilizante a „câinilor care nu sunt foarte agresivi, nu sunt suspecți de a fi turbați sau nu sunt situați în spații inaccesibile, prin administrare de la distanță a medicamentelor stupefiante și psihotrope.” (Art. 13, lit. d).

Legea specială prevede că acțiunea de capturare folosind arma cu tranchilizant se va efectua numai în situații excepționale și sub stricta supraveghere a medicului veterinar: „Imobilizarea câinilor fără stăpân, prin administrarea de la distanță a unor substanțe stupefiante și psihotrope, cu ajutorul armelor utilitare sau sarbacanelor, trebuie efectuată sub stricta supraveghere a medicului veterinar de liberă practică, organizat în condițiile legii.” (Art. 12, pct. 4 din Normele metodologice de aplicare a OUG 155/2001). Ketamina, substanța folosită la tranchilizarea câinilor, face parte din categoria drogurilor de risc și este inclusă în tabelul III din Legea 143/2000.

Totodată, conform art. 343 pct. 2 din Codul Penal, „uzul de arma neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani.” Armele cu tranchilizante folosite la imobilizarea animalelor sunt supuse autorizării atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. Neînsoțiți de medicul veterinar autorizat să o folosească, prinzătorii nu au dreptul de a folosi arma cu tranchilizante, nici de a o transporta sau de a transporta substanțele folosite la tranchilizare. După cum reiese din răspunsul și declarațiile pe proprie răspundere primite de la DSVSA Dolj în data de 28.02.2024, prinzătorii din cadrul SC Salubritate Craiova SRL nu sunt autorizați să dețină, să transporte sau să utilizeze arma cu tranchilizante.
Conform unui studiu recent făcut de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie asupra apelor reziduale din marile orașe, ketamina este drogul cel mai consumat în țara noastră. În București, această substanță este consumată în cantități care depășesc de trei ori media europeană.

Ketamina este un anestezic pentru animale, iar atunci când este utilizată ca drog poate avea efecte extrem de nocive și poate induce dependența severă. Din cauza efectelor sale și a faptului că este un drog imprevizibil, consumatorii sunt expuși riscului de autovătămare și deces. În timp ce alte droguri recreaționale precum cocaina și ecstasy sunt la noi sub nivelul mediei europene și studiile indică un consum recreațional, ketamina este utilizată în mod frecvent de români, chiar și în timpul săptămânii și la niveluri care depășesc cu mult țările în care consumul de droguri este recunoscut și combătut de autorități cu mult timp înaintea României.