Ce câștigă românii din menținerea câinilor pe străzi și uciderea lor sistematică?
Nimic! Însă la fiecare 4 câini capturați într-o singură zi, pierd un salariu de aproximativ 5.000 de lei
Abandonul animalelor, respectiv gestionarea fenomenului, este o problemă la nivel de țară și ne afectează pe toți. Este o problemă de ordin economic, moral și de reputație la nivel internațional.
- România, spre deosebire de celelalte țări europene, continuă să își decimeze populația canină, chiar dacă din experiența proprie de 30 de ani a constatat că eutanasia nu este o soluție.De zeci de ani metodele implementate de autorități privind gestionarea câinilor fără stăpân eșuează, dar nu oricum, ci pe foarte mulți bani – peste 750 de milioane de euro.
- În același timp, România este țara cu cel mai mare număr de animale de companie (câini și pisici) din Europa, raportat la numărul de locuitori. În jumătate din locuințele din România există cel puțin un câine și o pisică. Asta înseamnă că cel puțin jumătate din țară dezaprobă practicile inumane de ucidere a câinilor fără stăpân. Grija și compasiunea pentru animale trebuie să primeze afacerilor imorale și ilegale dezvoltate din uciderea animalelor.
- Uciderea populației canine nu a soluționat problema, a adâncit-o
Sterilizarea unui câine este mai puțin costisitoare decât capturarea, plasarea temporară și eutanasia tuturor generațiilor de câini care vor proveni din acesta. Spre exemplu, o cățelusă nesterilizată poate avea până la 20 de pui într-un an. La această problemă, autoritățile au găsit cea mai imorală și ineficientă soluție: eutanasia, iar primăriile au venit în completare prin creșterea de la an la an a costurilor de capturare și ucidere per câine. În medie, pentru un câine, o primărie plătește 1.000 lei +TVA. Aceasta sumă înseamnă mai mult de jumătate din salariul minim net. Capturarea și uciderea adoar 2 câini reprezintă echivalentul în lei al salariului unei persoane plătite cu minim pe economie, într-o lună. Costurile suportate anual de către autoritățile locale sunt uriașe, nejustificate, și continuă să crească, în ciuda rezulatelor catastrofale și a sărăcirii bugetului de stat. - ELIMINAREA din lege a EUTANASIEI
Soluția este evidentă, testată și validată de alte țări europene: – sterilizarea la nivel național (nu eutanasie) – eliminarea din lege a eutanasiei, urmată de sterilizarea în masă, și transformarea adăposturilor de exterminare în centre de sterilizare și adopție.
Odată eliminată din lege eutanasia, pentru a-și putea îndepliniri obligațiile de gestionare a câinilor, autoritățile vor fi forțate să deruleze programe de sterilizare, înregistrare și gestionare responsabilă a câinilor. Avem nevoie de o lege corectă, care să servească exclusiv interesului general, legitim. În forma actuală, prin îngăduirea eutanasiei, legea facilitează interesele personale ale unor firme de casă abonate la banii publici.
Semnează petiția împotriva eutanasierii câinilor, distribuie mai departe și alătură-te în această luptă care nu este deloc greu de câștigat dacă suntem uniți și determinați!
Vino în echipa noastră și completează formularul de adeziune în NOA, singurul partid politic din România care s-a înființat în scopul apărării drepturilor animalelor fără stăpân!